miercuri, 20 ianuarie 2010

Cum actionam la atacul verbal ,critica altora ?

Una dintre strategiile ineficiente este excesul de a ne apara: " nu eu! ,n-am facut asa ceva! Dar tu cum faci ?...",sa mai adaug si contractura musculara asociata cu tonul vocii , tensiune interioara... intregul corp se strange, ca urmare a atacului vizual (te aperi de aspectul celuilalt), auditiv(te aperi de tonul vocii celuilalt) kinestezic (te aperi de senzatiile trezite )...digital(te aperi de continutul criticii, etichetei ).Toate acestea , in lumea moderna in care traim , sunt interpretate ca o agresiune , atac la propriul EU !Am invatat ca la atac trebuie sa ne aparam , corpul secreta adrenalina , cortizon, se activeaza structurile primitive de aparare pe care ar trebui sa le folosim cand Viata ne este amenintata!(atac sau fuga).Imaginati-va acest spectacol de cateva ori pe zi(putin spus) :acasa ,pe strada, in trafic, la servici , la doctor, finante.....
Sunt oameni care nu se pot uita la filme cu scene violente , stiri dramatice, nu se pot concentra cand in mediu sunt zgomote, sau nu pot suporta oamenii care striga;corpul lor se contracta fiind in stres. Au foarte mari sanse sa raspunda la fel si la atacul verbal si vizual al altora, sa-si ancoreze toata aceasta tensiune pe diferite zone din corp ca marca a apararii excesive, pe care sa nu o mai elibereze niciodata!
O alta perspectiva asupra atacului verbal ar fi sa ne Dezactivam mecanismele de aparare pentru ca Viata noastra este in siguranta in SINELE nostru , cel mai in Siguranta atunci cand mecanismele de aparare sunt dezactivate .Atunci luam cele mai bune decizii, ne dezvoltam abilitati de care nici in vis nu credem ca suntem capabil!

Solutia: antrenamentul vizulal si auditiv in special,( aveti curajul sa va uitati la oamenii care va critica , la imagini din filme de groaza, la stiri .. ascultati pe cei ca ridica tonul .. Viata este in siguranta , ego-ul insa..) va creste pragului de sensibilitate ...restul vine de la Sine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu