sâmbătă, 30 ianuarie 2010

a fi liber

Ce inseamna a fi liber pentru mine ? sa-mi descopar puterea de a -mi observa blocajele proprii...Am avut acum cateva minute o mostra :am scris articolul dar intre timp a cazut netul si am constatat ca n-am salvat nimic ...mi-am pierdut puterea si am vrut sa renunt? Nu ..il scriu din nou profitand de aceasta oportunitate de a-mi demostra ca pot fi eu cea care vreau , iar a cazut netul!
In acea seara n-am reusit sa mai scriu nimic.
Libertatea pentru mine ? , sa-mi spun :de ce sa nu fac ceva? ce poate sa se intample? in asa fel incat eu si corpul meu suntem de acord, aliniati in totalitate , fara obiectii , sa-mi depasesc fricile, pentru ca sunt doar iluzii , adica doar in capul meu si pot sa le eliberez plasandu-ma intr-o pozitie de martor al propriului comportament, al contextului.
PRACTICATI ACEASTA POZITIE SI SPUNETI-MI CE PARERE AVETI?

miercuri, 20 ianuarie 2010

Cum actionam la atacul verbal ,critica altora ?

Una dintre strategiile ineficiente este excesul de a ne apara: " nu eu! ,n-am facut asa ceva! Dar tu cum faci ?...",sa mai adaug si contractura musculara asociata cu tonul vocii , tensiune interioara... intregul corp se strange, ca urmare a atacului vizual (te aperi de aspectul celuilalt), auditiv(te aperi de tonul vocii celuilalt) kinestezic (te aperi de senzatiile trezite )...digital(te aperi de continutul criticii, etichetei ).Toate acestea , in lumea moderna in care traim , sunt interpretate ca o agresiune , atac la propriul EU !Am invatat ca la atac trebuie sa ne aparam , corpul secreta adrenalina , cortizon, se activeaza structurile primitive de aparare pe care ar trebui sa le folosim cand Viata ne este amenintata!(atac sau fuga).Imaginati-va acest spectacol de cateva ori pe zi(putin spus) :acasa ,pe strada, in trafic, la servici , la doctor, finante.....
Sunt oameni care nu se pot uita la filme cu scene violente , stiri dramatice, nu se pot concentra cand in mediu sunt zgomote, sau nu pot suporta oamenii care striga;corpul lor se contracta fiind in stres. Au foarte mari sanse sa raspunda la fel si la atacul verbal si vizual al altora, sa-si ancoreze toata aceasta tensiune pe diferite zone din corp ca marca a apararii excesive, pe care sa nu o mai elibereze niciodata!
O alta perspectiva asupra atacului verbal ar fi sa ne Dezactivam mecanismele de aparare pentru ca Viata noastra este in siguranta in SINELE nostru , cel mai in Siguranta atunci cand mecanismele de aparare sunt dezactivate .Atunci luam cele mai bune decizii, ne dezvoltam abilitati de care nici in vis nu credem ca suntem capabil!

Solutia: antrenamentul vizulal si auditiv in special,( aveti curajul sa va uitati la oamenii care va critica , la imagini din filme de groaza, la stiri .. ascultati pe cei ca ridica tonul .. Viata este in siguranta , ego-ul insa..) va creste pragului de sensibilitate ...restul vine de la Sine!

duminică, 17 ianuarie 2010

boala ca sansa

Este titlul cartii scrisa de Ruediger Dahlke pe care am citit-o pe nerasuflate si despre care vreau sa va impartasesc si voua.Este perspectiva dupa care boala este semnalul de alarma , tema pe care o traiesti in fizic pentru ca nu-i da-i atentie in psihic sau spirit.Este paharul plin , sansa pe care o ai in dualitate sa cresti pentru a ajunge in unitate . Este impresionanta simbolistica tabloului bolilor ,care merge pana in antichitate; o excelenta carte pentru introspectie personala,pentru a te cunoaste pe tine insuti mai bine .Am avut timp weekend-ul acesta sa am aceasta introspectie si am ajuns la sufletul meu prin corpul meu; mi-am dat seama cat de putin mi-am ascultat corpul, nu l-am bagat in seama , am luat decizii in care el imi transmitea obiectia , fara macar sa tin cont de ea , s-o rezolv.In acasta lume a polaritatilor ,in tabloul bolii poti sa descoperi teme pe care poate nu credeai ca sufletul sa le poarte in corp , tocmai ca nu ai curajul sa le accepti; cu cat esti mai sincer cu tine insuti cred ca avem sansa sa ajungem la unitate. Intrebarile de la sfarsitul fiecarei boli te ajuta in acest sens.Va doresc lectura placuta !

marți, 12 ianuarie 2010

ancorarea in prezent

Recent am avut un client adult cu deficit de atentie si usoara hiperkinezie care se traduce printr-o continua miscare ceea ce pentru altii poate sa insemne lipsa de rabdare .Nu putea mentine atentia la ce i se spune foarte mult(1 min), trecand cu gandul in viitor sau in trecut conform spuselor lui.Nu il deranja desi sotia ii reprosa uitarea sarcinilor pe care trebuia sa le duca la sfarsit.Pentru cei din jur este foarte solicitant.La NEUROFEEDBACK nu putea sa se relaxaze cu ochii inchisi(la majoritatea oamenilor cu ochii inchisi cresc undele alpha , de relaxare); la cei cu deficit de atentie au unde alpha cu ochii deschisi cand ar trebui sa fie undele beta .El se relaxa foarte bine uitandu-se la desenele de pe ecran , adica facea ce a invatat sa faca foarte bine.Ii placea starea de visare in care traia mai tot timpul si nu intelegea care e scopul ancorarii in prezent,sau mai exact cat trebuie sa stea in prezent pentru ca lui ii place unde este , adica intr-o lume virtuala! Ma intreb cat stam din zi intr-o lume virtuala fie trecut sau viitor si cat stam in prezent , atenti la noi si ceilalti , la lumea care ne inconjoara ?

duminică, 10 ianuarie 2010

alte puncte de vedere

Am avut mult de lucru la cabinet cu copii si adulti.Unii dintre ei promoveaza spre vanzare un singur produs (2500E).Echipa din Sibiu nu are inca rezultatele celei din Arad. Am intrebat diferentiat pe fiecare ce credinte au viza-vis de afacere ; cei din Arad cred ca 95% din vanzare depind de ei si sunt responsabili de afacere iar ceilalti cred ca sibienii sunt dificili , zgarciti, se hotarasc greu.Cei din Arad mi-au povestit de dealerul din Bulgaria care a vandut afacerea pentru ca a crezut ca piata este saturata si nu mai vindea nimic ; important este ca cel care a cumparat-o vinde de 3x mai mult!
concluzia mea :cred ca la un moment dat cand credintele noastre in ceea ce facem slabesc,ne scade entuziasmul, increderea in noi ca reusim, curajul de a persevera , ne indoim de capacitatile noastre , avem nevoie sa le improspatam , sa dam un suflu nou,sa ne activam creativitatea ca si cum am incepe afacerea acum, in clipa asta . Si eu in domeniul serviciilor am traversat o perioada provocatoare, de care am profitat citind, exersand abilitatile pe care mi le doresc si care consider ca am nevoie de ele .Am cosiderat aceasta perioada ca pe o oportunitate de dezvoltare personala si iata ca dupa 2luni de munca au venit si clientii cu care am muncit mult mai relaxata , cu o placere deosebita si cred sigur intr-o colaborare viitoare. !
PAREREA VOASTRA CARE E?

vineri, 8 ianuarie 2010

ce se intampla cand ne enervam?

Azi am invatat si eu si clientul meu la neurofeedback un lucru foarte important.El era mai tensionat pentru ca aveam pareri diferite referitoare la un subiect. Inregistrarea EEG de la neutofeedback imi arata o unda la 2 hz de blocaj la emisfera stanga , pe care n-am putut-o remedia . Am inceput sedinta si pe masura ce clientul meu se relaxa, treptat unda disparea si undele de la emisfera stanga se deblocau ;sedinta a decurs foarte bine.
Orice tensiune interioara (frica, nervozitate..), se traduce electric, la nivelul neuronului si mai departe la nivel celular.Voi ce parere aveti?

miercuri, 6 ianuarie 2010

resursele noastre

Cati dintre noi isi constientizeaza responsabilitatea asupra propriei vieti si ma refer la propria sanatate, relatii, familie , distractie, profesie, mediu? Am fost invatati sa spunem :sunt bolnav , ma duc la doctor sa-mi dea medicamente.Mintea mea a transferat aceasta responsabilitate doctorului, medicamentului.SI ATUNCI EU UNDE SUNT , IN AFARA CORPULUI? Unde este sistemul minte- corp, abordarea holistica a omului?Am devenit dependenti de medicamente si sistemul propriu de vindecare este inhibat.Exact cum dai cortizon, se inhiba glanda suprarenala si faci tare urat cand nu-i mai dai drogul.Am luat hotararea de ceva vreme sa fiu responsabila de starea mea de sanatate,sa-mi educ sau mai bine sa-mi reactivez resursele de vindecare si functioneaza foarte bine. Aceeasi responsabilitate o avem si fata de celelalte laturi ale vietii noastre.Acum ma simt foarte bine, ca la 30 de ani!ASUMATI-VA RESPONSABILITATEA , EU-L FACE TOTUL ! Ce parere aveti de aceasta perspectiva?

duminică, 3 ianuarie 2010

energie irosita

Zilele acastea dupa sarbatori, in timp ce ma plimbam prin gradina , m-am intalnit cu florile mele , toate ude ,pe o vreme mai mult de toamna tarzie, cu cainii si pisicile mele care stau afara si se gudurau pe langa mine ,curioase de activitatea mea :caram lemne pentru foc. Dupa vreo doua ladite de lemne am cam obosit ,era o oboseala din aceea placuta , calda, care iti umple tot corpul si -ti da acel impuls de a face tot mai mult .Am facut focul in cateva sobe ceea ce ma umplt de "mandria" oraseanului care a trait o viata cu gaz in sobe si care s-a mutat la tara pentru a simti pulsul libertatii..In acele momente am vazut cat de repede isi pierde omul energia sau crede ca si-o pierde, cand e pus la incercare ..mi-am vazut din nou florile mele -apropo narcisele au rasarit , ghioceii si lalelele la fel- si mi-am dat seama ca si noi ar trebui sa fim invatati sa ne pastram increderea in orice conditii, sa lasam sa infloreasca acel potential cu care ne-am nascut, pe care l-am primit in dar..sa-l constientizam si sa-l pastram ,sa-l folosim cand avem nevoie de el :cand cineva striga la noi, ne critica colegul de servici, copiii isi fac de cap, suntem bolnavi, ne pierdem serviciul...de fapt ne sunt incalcate regulile noastre de functionare...voi ce reguli aveti , au standarde , va suparati des..;una din pisicile mele are o abilitate deosebita , nu se supara ; o dai afara de zeci de ori si ea vine la caldura in urmatoarele minute pe o alta cale..cine e mai castigat .. o seara placuta !